Tips om digitaal les te geven

Hulpmiddelen in Microsoft 365 voor het onderwijs

WIST JE DAT…?

… Office Online de mogelijkheid heeft om tekst voor te laten lezen?

Zo kun je bijvoorbeeld Nieuwsbegrip voor leerlingen met dyslexie in een voorleesfunctie zetten! Aanvullend kun je ook nog kiezen voor de lettergrepen modus of de achtergrond veranderen in een contrasterende kleur om het lezen voor deze leerlingen makkelijker te maken.

… het werken met deze functie daadwerkelijk het lezen van veel kinderen verbetert?

Zo helpt het beeldwoordenboek in de insluitende lezer de leerlingen meerdere zintuigen te gebruiken. Een plaatje zien en tegelijkertijd het woord horen, is bewezen effectief bij het (beter) leren lezen.

… het ook de schrijfvaardigheid versterkt?

Met functies als dicteren en hardop voorlezen kunnen leerlingen hun geschreven tekst horen. Dit biedt feedback voor het zelfstandig verbeteren van hun schrijfvaardigheid. Daarbij helpt het hen bij het duidelijk communiceren naar anderen toe.

… het dicteren van tekst niet alleen een hulpmiddel is om je schrijfvaardigheid te verbeteren?

Het scheelt jou als leerkracht ook enorm veel tijd. Heb je geen tijd of mogelijkheid om te typen? Gebruik dan de dicteerfunctie in Microsoft 365. Met behulp van een microfoon spreek je de teksten in en deze worden vervolgens verwerkt in Word, PowerPoint of Outlook. Handig als je grote verslagen uitwerkt

… deze hulpmiddelen ook jou vooruit helpen?

Leerkrachten worden vandaag de dag uitgedaagd om een breed scala aan kwaliteiten te bieden. Leerhulpmiddelen helpen het onderwijs te personaliseren en zorgen ervoor dat jij je kan richten op wat het meest belangrijk is: de leerling!

… de hulpmiddelen van Microsoft 365 ook handig zijn in de samenwerking met jouw collega’s? 

Je bent vast al bekend met de chat in Teams. Maar Microsoft heeft ook een chatfunctie binnen Word, ExcelPowerPoint en SharePoint! Handig wanneer je samen met een collega in een bestand aan het werk bent. Het chat-icoon verschijnt wanneer je met meerdere mensen tegelijkertijd aan een document werkt.

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl