Tips om digitaal les te geven

Tips voor het lesgeven met Teams

Teams is niet alleen handig voor lessen op afstand. Het biedt nog veel meer mogelijkheden! Op deze pagina praten we je graag bij over de leuke ontwikkelingen binnen dit programma en geven we tips.

Leesvoortgang en leescoach

Ken jij de Leesvoortgangsmodule in Teams al? Leerlingen lezen dan een tekst hardop voor en krijgen via Teams hier feedback op. En met behulp van de Leescoach kunnen zij extra oefenen met vijf woorden die ze het allermoeilijkst vonden. Dat kan met verschillende hulpmiddelen: de uitspraak nog eens beluisteren, het woord in lettergrepen opdelen of een afbeelding van het woord bekijken. 

Als leerkracht kun je alle vorderingen bijhouden. Zo zie je precies hoe vaak de leerling met het woord heeft geoefend én hoe goed dat ging. Bekijk de mogelijkheden van de Leesvoortgang en de Leescoach in het webinar van leerkrachten Marien en Marleen (16 februari 2023).

Reflecteren met je klas met het Gevoelsmonster

In 2021 lanceerde Microsoft Teams de app Reflect. Deze app kan je als leerkracht helpen om te weten te komen hoe je leerlingen in hun vel zitten. Zo kun je via Reflect de les in de ochtend starten met een check-in: hoe voelen de leerlingen zich vandaag en hoe gaan zij de les in? Met behulp van wel 50 emotieswoorden proberen je leerlingen hun gevoelens te benoemen en met jou te delen. Het Gevoelsmonster maakt deze reflectie nog leuker. Dit monster helpt hen namelijk bij het kiezen van een emotie. En op die manier ook bij het opbouwen van de emotionele woordenschat! 

Voor basisschoolleerlingen zijn 50 emotiewoorden misschien wat overweldigend. Gelukkig kun je er ook voor kiezen om voor hen alleen de basisemoties weer te geven (de vereenvoudigde emotiewoordenlijst). 

Via de check-in gegevens zie jij in één oogopslag welke woorden jouw leerlingen het meest gebruiken om hun gevoelens te beschrijven. Op het dashboard vind je onder Trends verkennen ook een overzicht van de afgelopen tijd, zo zie je welke dagen er bijvoorbeeld lastig of juist stimulerend waren voor de leerlingen. Ook kun je op de dag zelf in één overzicht alle gekozen monstertjes zien (via Weergave samen verkennen). 

Ook een leuke functie van Reflect: start de les eens met ademhalingsoefeningen! Samen met het Gevoelsmonster laat je de leerlingen één minuut goed concentreren op hun eigen ademhaling. Zo gaan zij lekker rustig de les in. In deze video zie je meer!

Ga zelf ook met je klas aan de slag en lees meer over reflecteren in Teams.

het gevoelsmonster

Samenwerken op het Whiteboard

Het Whiteboard in Teams is een heel leuk middel wanneer je live wilt samenwerken met je leerlingen tijdens de les. Je kunt er namelijk in één klik voor kiezen dat ook zij iets op het Whiteboard zetten. Op het Whiteboard kun je naast tekst allerlei extra's toevoegen. Denk aan afbeeldingen, vormen, plaknotities, reacties en sjablonen. Vooral de sjablonen zijn handig wanneer je bijvoorbeeld samen wilt brainstormen of een spel wilt spelen. Lees meer over het Whiteboard en bekijk de demonstratievideo.

Een woordenwolk maken met Forms

Gebruik jij de app Forms om een poll of toets toe te voegen aan de les? Voeg dan eens een woordenwolk toe! Dat is een open vraag waarvan de antwoorden worden gevisualiseerd in een woordenwolk. De leerlingen typen een reactie en hun antwoord verschijnt direct in de wolk. Een goede manier om je leerlingen betrokken te houden. De woordenwolk is ook te exporteren naar Excel.

Ondertiteling tijdens de les

Wist je al dat je live ondertiteling kan aanzetten in een Teams vergadering? Met deze functie wordt alle spraak uit de les geconverteerd naar een teksttranscriptie. Zo kun je beter rekening houden bijvoorbeeld slechthorendheid of verschillende taalniveaus. Na de les lees je het transcript gemakkelijk terug en bewerk je deze om foutjes te herstellen. Lees hoe je de ondertiteling aanzet.

Een extra presentator toevoegen aan vergaderruimtes

Soms is het niet heel handig dat alleen de organisator van een les of vergadering in Teams de verschillende ruimtes mag aanmaken en beheren. Gelukkig is het ook mogelijk om een extra presentator aan te wijzen die dit ook kan, denk aan een extra leerkracht of een leerling. Lees hoe je een extra presentator aanwijst.

Meer informatie over Teams

Wil je meer weten over Teams? Bekijk meer tips en handleidingen voor het digitaal lesgeven en neem eens een kijkje bij onze trainingen over Teams. Of kijk de webinars en uitlegvideo's over legeven met Teams. Op de website van Microsoft vind je alle nieuwste updates van het programma.

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl