Minecraft in de klas

Tips om aan de slag te gaan met Minecraft Education

''Minecraft is een middel dat het onderwijs echt kan verbeteren, maar dan moet je het wel op de juiste manier integreren in de les.'' Maar hoe doe je dat? Rein Kroon geeft tips om aan de slag te gaan met Minecraft Education.

Wij interviewden Rein Kroon, Minecraft trainer, over de mogelijkheden met Minecraft Education. De leukste voorbeelden voor in de klas zetten we voor je op een rijtje. Lees ook het complete interview met Rein. 

Hoe zet je Minecraft Education in tijdens de les?

  • Zorg ervoor dat je Minecraft actief koppelt aan de lesstof, zo kun je bijvoorbeeld de geschiedenisles combineren met een opdracht in de digitale omgeving van Minecraft. Rein Kroon geeft als voorbeeld het bouwen van de Chinese Muur; laat de leerlingen eerst onderzoek doen naar de zeven wereldwonderen om ze vervolgens aan het werk te zetten door ze een van de wonderen na te laten bouwen.
  • Blader door de lespakketten van Minecraft Education om het spel zo effectief mogelijk toe te passen in het klaslokaal. Een van de lessen combineert bijvoorbeeld lezen met Minecraft. Tijdens deze les krijgen de leerlingen de ruimte om de wereld uit een boek na te bouwen en verder uit te werken. Een andere optie is om de rekenles te koppelen met het berekenen van de inhoud of de oppervlakte van de bouwstenen in Minecraft. Met een beetje creativiteit of de hulp van een lespakket kun je een opdracht verzinnen voor elk vak.
  • Verdeel de klas in groepjes en laat de leerlingen samenwerken aan een opdracht om te oefenen met communiceren. Zo moeten ze onder andere overleggen over de vragen ‘Wat gaan we bouwen?’ en ‘Welke materialen zullen we gebruiken?
  • Gebruik de camera binnen Minecraft om de bouwwerken vast te leggen in het portfolio van de leerlingen. Zo kun je deze later bekijken of als voorbeeld gebruiken voor een andere klas.
  • Door de opdracht voor te laten lezen met de voorleesfunctie kunnen ook leerlingen met bijvoorbeeld dyslexie gemakkelijk aan de slag,

De mogelijkheden met Minecraft zijn eindeloos. Laat je inspireren door de bovenstaande ideeën of ga met je leerlingen in gesprek en kom tot leuke én leerzame projecten.

Starten met Minecraft

Wil je zelf aan de slag maar weet je niet precies hoe je moet beginnen? Wij bieden Minecraft trainingen op maat waar je samen met collega’s aan de slag gaat in het spel, tips krijgt en inspiratie opdoet.

Minecraft Education kon al een tijd lang gespeeld worden op Apple- en Windows-apparaten en is nu ook beschikbaar op Chromebooks! Hoe dit precies werkt, lees je in deze handleiding.

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl