Licentie

Adobe Express voor het onderwijs

Adobe Express is een leuke, laagdrempelige toepassing waarmee leerlingen zelf of met klasgenoten visuele verhalen vertellen.

  • Stimuleer 21e eeuwse vaardigheden zoals creatief denken en mediawijsheid
  • Laagdrempelig en toegankelijk in het basisonderwijs
  • Zit al inbegrepen bij andere Adobe producten

Let op: wanneer je gebruik maakt van een ander Adobe product, zit Adobe Express al inbegrepen in je console en worden er geen extra servicekosten in rekening gebracht. Bestel Adobe Express voor het onderwijs dus alleen als ‘los’ product wanneer je geen andere Adobe producten hebt!

Zoek je een leuke manier om 21e eeuwse vaardigheden bij leerlingen te stimuleren? Kijk dan eens naar Adobe Express! Dit is een toepassing waarmee leerlingen zelf of samen met klasgenoten visuele verhalen vertellen, in de vorm van online video's, posters, webpagina's of collages. Het programma is zeer intuïtief en laagdrempelig.

‘’Adobe Express verschilt echt van gespecialiseerde programma’s zoals Photoshop. Adobe Express is zeer laagdrempelig en zonder veel omhaal al toe te passen in de les.’’ – Charles Hunfeld (schooladviseur en Adobe Creative Specialist)

Wat kun je met Adobe Express?

Video’s maken

Met Adobe Express maken jij en je leerlingen video’s met voice-overs, animaties, teksten en foto’s. Geef leerlingen bijvoorbeeld de opdracht om een boekverslag of spreekbeurt te maken in videovorm, of ga tijdens een les mediawijsheid de dialoog aan met je klas; bijvoorbeeld over de vraag of je beeldmateriaal van internet mag gebruiken voor je eigen film. Adobe Express is geen lastig videoprogramma, het gaat voornamelijk om het slepen van beeldfragmenten.
 

Webpagina's maken

Laat leerlingen een eigen webpagina maken gevuld met tekst, video, afbeeldingen en linkjes. Bijvoorbeeld een werkstuk of interactieve presentatie. Een pagina maak je door middel van een template, waardoor het ook geschikt is voor de lagere groepen.
 

Posters en afbeeldingen maken

Ook kun je met Adobe Express mooie afbeeldingen maken. Denk aan posters, online collages of Instagramberichten. Ontzettend leuk voor een aankondiging van een sportdag of viering. Of laat leerlingen zelf fotoshoppen, waardoor zij inzien dat niet alles op social media altijd de realiteit is.
 

Maak gebruik van generatieve AI-functies

Altijd al willen weten hoe een zebra met een boodschappentas op de maan eruitziet? Zet samen met je leerlingen jullie originele spinsels om naar echte afbeeldingen, alleen maar op basis van een simpele tekst. Via Adobe Firefly (onderdeel van Express) is het namelijk mogelijk om creaties te maken via Artificial Intelligence (AI). En dat vinden leerlingen super leuk om te doen!

In de video hieronder zie je een voorbeeld van hoe leerlingen AI kunnen inzetten om creatieve afbeeldingen te genereren.
 

 

Bestaande lesplannen gebruiken

De Adobe Education Exchange maakt de stap om Adobe Express te gebruiken een stukje kleiner. Via dit platform vinden leerkrachten cursussen en workshops over hoe zij Adobe in kunnen zetten in de les. Ook downloaden ze hier volledige lesplannen, specifiek voor bepaalde leeftijden of onderwerpen.
 

Voor wie is Adobe Express?

Adobe Express is vooral goed in te zetten in groep 7 of 8, omdat leerlingen uit deze groepen vaak al goed omgaan met de montagetechniek. Denk aan het importeren van bestanden en het slepen van fragmenten. Maar omdat het werken met Adobe Express vrij intuïtief gaat, kunnen leerlingen uit groep 5 en 6 ook met een aantal opdrachten makkelijk meekomen. De laagdrempeligheid van het programma maakt het voor leerkrachten mogelijk om ze dagelijks in te zetten in de les.
 

Software via de Admin console

Nadat de overeenkomst is afgesloten, ontvang je via ons een uitnodiging voor de aanvraag van de Admin Console (indien je daarover nog niet beschikt). Dit is de beheerdersconsole. Nadat je de aanvraag hebt gedaan, dienen wij deze in bij Adobe. De console biedt de volgende voordelen:
  • De laatste versies van de software worden automatisch geüpdatet
  • Beheer gebruikers en krijg inzicht in wie wat gebruikt
  • Voeg eenvoudig gebruikers toe (handmatig, via Excel .CSV file, gebruikers synchronisatie, API)
  • Ontvang 2GB cloudopslag voor leerlingen
  • Geef gebruikers een Enterprise ID op basis van eigen (school)domein 

Meer informatie

Ben je benieuwd naar de precieze mogelijkheden van de Adobe Express voor het onderwijs of wil je meer informatie over de licentie? Neem dan vooral contact met ons op via 030 - 2856870 of info@apsitdiensten.nl.

 

Veelgestelde vragen

Dat klopt, voor het gebruik van Adobe Express maak je geen licentiekosten. Voor het contract- en consolebeheer brengen we jaarlijks wel € 100,- aan servicekosten in rekening (per console). 

Let op: wanneer je gebruik maakt van een ander Adobe product, is Adobe Express al inbegrepen in je console en worden er geen extra servicekosten in rekening gebracht. Bestel Adobe Express voor het onderwijs dus alleen als ‘los’ product wanneer je geen andere Adobe producten hebt.
Adobe Express is gratis, maar je krijgt wel toegang tot de functionaliteiten die bij de Premium versie horen! Denk aan veel tools met artifical intelligence en toegang tot alle afbeelding- en videosjablonen. Ook biedt deze versie voor beheerders verschillende voordelen, bijvoorbeeld in het toewijzen van licenties. In de toekomst worden de Premium functionaliteiten nog uitgebreid. Daarom raden we aan om Adobe Express bij ons te bestellen, in plaats van de gratis, beperktere versie (of de betaalde Premium versie) op de website van Adobe.

Bekijk de precieze verschillen tussen de twee versies.
Adobe Express werkt in alle webbrowsers en/of via de app. De app is beschikbaar op laptops, Chromebooks, tablets en mobiele apparaten (zowel Android als Apple).
Je kunt Adobe Express gratis bestellen voor leerlingen en leerkrachten, in een willekeurig aantal. Hiervoor betaal je alleen de jaarlijkse servicekosten voor de Admin Console.
Met Adobe Express kunnen leerkrachten en leerlingen al laagdrempelig aan de slag met creativiteit en andere 21e eeuwse vaardigheden. De omgeving is toegankelijk en beschikbaar voor allerlei apparaten. Ook zijn er veel standaard sjablonen.

Zijn jullie op zoek naar een oplossing voor meer specialistisch gebruik? Neem dan eens een kijkje bij het Adobe Creative Cloud pakket. Hier krijg je toegang tot meerdere programma’s, waaronder Photoshop, Première, Illustrator, InDesign en Acrobat Pro. Deze programma’s installeer je op een laptop of computer met een Microsoft of Apple besturingssysteem die voldoende geheugenopslag heeft, en een video- en geluidskaart. De programma’s zijn geschikt voor leerkrachten, leerlingen en medewerkers die interesse hebben in audio- en videobewerking of die zich willen ontplooien bij het ontwikkelen van websites, schoolposters en nog veel meer. Denk hierbij ook aan de medewerkers op het bestuursbureau.
Het nieuwe contract gaat per 1 juli 2023 in. Rond deze datum komen de nieuwe licenties beschikbaar in je Admin Console en stel je deze beschikbaar aan gebruikers.

We raden aan leerlingen een Enterprise ID te geven. Zijn er al eerder medewerkers aangemaakt met een Enterprise ID? Dan is het domein al gekoppeld. Geef de leerlingen ook een account dat gekoppeld is aan het schooldomein en koppel daaraan het product Adobe Express. Leerlingen ontvangen nu een uitnodiging via de e-mail om aan de slag te gaan. Ze kunnen zelf een account met wachtwoord aanmaken.
Je kunt via dit formulier extra licenties bij ons aanvragen.
In de Admin Console vind je de tab Ondersteuning. Je kunt 24/7 gebruikmaken van deze Engelse ondersteuning.