Digitaal of hybride lesgeven

Video's opnemen met Teams, PowerPoint, Stream en Clipchamp

Aan de slag met video's tijdens de les? Maak gebruik van Teams, PowerPoint, Stream of Clipchamp! Op deze pagina vertellen we meer over deze programma's.

Clipchamp (vanaf medio juli 2024)

Via je Microsoft 365-account kun je straks aan de slag met Clipchamp: een gebruiksvriendelijke videotool, ook wanneer je nog nooit video's hebt bewerkt! Maak bijvoorbeeld een leuk uitlegclipje of een originele TikTok. Je kunt video's, afbeeldingen en audiobestanden combineren, tekst en effecten toevoegen en vervolgens de voltooide video op je computer opslaan. Ook is het mogelijk om stockmuziek of geluidseffecten, stickers, grafische elementen, achtergronden en meer toe te voegen. Bekijk wat je allemaal met Clipchamp kan en lees hoe je toegang krijgt tot Clipchamp

Ben je beheerder? Lees dan hoe je de toegang tot Clipchamp beheert.

Teams

Zoals je misschien al weet, kun je met Teams video’s opnemen. Dit was een veelgebruikte optie in de coronatijd, toen de klassen opgesplitst waren en leerlingen nog parallel les kregen. Binnen Teams heb je de mogelijkheid om je les of uitleg op te nemen. De deelnemers krijgen automatisch toegang tot de beeldopname en achteraf kun je nog andere mensen toegang geven. Met de mobiele Teams-app kun je gemakkelijk filmen terwijl je de uitleg op het bord geeft. Doe je dat liever aan de hand van een presentatie? Kies dan voor de desktopapplicatie of de browser variant op je laptop. 

Stream

Met Microsoft Stream kun je eenvoudig en veilig videomateriaal delen binnen of buiten de de school of het bestuur. Je kunt er namelijk per persoon voor kiezen welke rechten zij krijgen toegewezen; mogen ze het bewerken en delen of mogen ze het bijvoorbeeld alleen lezen? Met deze toepassing deel je lesmateriaal met je klas of voorbeeldlessen met je stagiaire of collega’s. Je kunt dit doen met bestaande beelden, maar met de Microsoft Stream app kun je er ook voor kiezen om eenvoudig zelf beeld op te nemen. Je kunt zelfs vanuit Stream een schermopname starten!

Het voordeel van Stream, ten opzichte van Teams, is dat je de beelden gemakkelijk in Teams zet, andersom werkt dat niet zo. 

PowerPoint

Wil je je PowerPointpresentatie ondersteunen met gesproken tekst en omzetten naar een instructiefilmpje? Dat kan! Klik hiervoor naar het tabblad Opnemen via de menubalk. Zie je deze knop niet? Ga dan naar Bestand --> Opties --> Lint aanpassen. Hier kun je de functie Opnemen aanvinken zodat je gebruik kan maken van de opnamemogelijkheden. Je hebt hiervoor wel de meest recente versie van PowerPoint nodig. 

Wist je dat als je met hetzelfde e-mail adres bent ingelogd op Stream én Microsoft 365 dat je de opname van PowerPoint met één knop opslaat in je Stream-omgeving? Zo heb je overal en altijd de beschikking over je video’s.

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl