Plannen en overzicht

Aan de slag met Class Notebook

Binnen de Microsoft Office omgeving vind je diverse applicaties, waaronder Class Notebook. Dit is een versie van het welbekende OneNote, speciaal ontwikkeld voor het onderwijs. Het is een online en offline notitieboek waar zowel jij als leerkracht en je leerlingen in kunnen werken.

In Class Notebook kun je complete lessen zetten of bijvoorbeeld alleen de huiswerkopdrachten. Elke leerling beschikt over een eigen tabblad, een werkruimte, waar hij of zij huiswerk in kan maken. Zo heb je als leerkracht het overzicht zonder dat leerlingen elkaars werk kunnen inzien.  

Hoe kun je het gebruiken in de klas?

Class Notebook is opgebouwd uit drie onderdelen; 

  • In de samenwerkingsruimte kun je met de gehele klas samenwerken, iedereen heeft bewerkrechten. Hier kun je er als leerkracht ook voor kiezen om de klas op te delen in verschillende groepjes om bijvoorbeeld in hun eigen werkruimte een opdracht te maken.
  • De inhoudsbibliotheek is bedoeld als omgeving waar de leerkracht lesstof aanbiedt die de leerlingen kunnen lezen, luisteren of bekijken. De leerlingen kunnen hier niets aanpassen.
  • Elke leerling beschikt over een eigen notitieblok, het eerder genoemde tabblad in het notitieboek van de leerkracht. Hier kunnen zij hun huiswerk maken en vragen opschrijven. De leerkracht kan hier het huiswerk nakijken, opmerkingen plaatsen of belonen met een sticker.

Binnen deze onderdelen kun je allerlei vormen van informatie toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld een tekst over de natuur versterken met een video, waar de leerlingen opmerkingen of handgeschreven notities voor hun eigen gebruik kunnen plaatsen.   

Het is een interactieve vorm van werken en het brengt de papierstapel terug naar een minimum. Zo kun je een quiz, huiswerk of informatie eenvoudig digitaal uitdelen. 

Meer informatie

Wil je hier meer over weten of zelf beginnen met Class Notebook? Onlangs schreven we de handleiding Lesgeven in Teams met OneNote Class Notebook waar je alle informatie vindt om aan de slag te gaan met jouw klas.  

Voor Engelstalige tips en inspiratie kun je terecht bij One Note for teachers

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl