Home

Azure, wat is het en hoe start ik ermee?

Steeds meer scholen brengen de opslag van bestanden en hun e-mail onder in de cloud. Ook de keuze om lokale servers naar de cloud te verhuizen wordt steeds populairder. Vanuit de cloud is het mogelijk een virtuele server te laten draaien, een opslagruimte te huren, back-ups te maken en ook kun je gemakkelijk capaciteit op- of afschalen wanneer nodig. Azure is een veilige en snelle dataserver met een gegarandeerde beschikbaarheid van minimaal 99,9%.

De voordelen van Azure via APS IT-diensten

APS IT-diensten is een (indirecte) Cloud Solution Provider (CSP) partner van Microsoft. Hierdoor kunnen wij Azure met onderwijskortingen aanbieden aan scholen en besturen uit het basis- en speciaal onderwijs. Daarnaast bieden wij de mogelijk om Azure via de Enterprise Agreement (EA) aan te schaffen, een agreement waar extra strenge privacy voorwaarden van toepassing zijn, zo is je aanbesteding gelijk goed geregeld. Mocht je tegen de aanbestedingsgrens aankomen dan adviseren wij om gebruik te maken van onze EA-route. De prijzen zijn via beide routes nagenoeg gelijk. 

Azure via APS IT-diensten heeft nog meer voordelen:

 • Je beslist zelf wie je Azure-omgeving implementeert en beheert. 
 • Via APS IT-diensten heb je recht op prijsvoordelen. Zo kun je VM's reserveren en reeds via ons aangekochte serverlicenties gebruiken waardoor kortingen kunnen oplopen tot 70%. 
 • Onder onze EA-route wordt de privacy extra gewaarborgd via een speciaal contract waar ook de aanbesteding gelijk is geregeld mocht dat van toepassing zijn. (URL-site intern) 
 • Je blijft zelf eigenaar van de Azure-omgeving en je hebt altijd de mogelijkheid om van partner te wisselen of te migreren zonder hoge kosten. Als je Azure afneemt via een beheerpartner, ligt de controle bij hen. 
 • De facturatie gaat via APS IT-diensten, zoals je gewend bent met bijvoorbeeld je Microsoft-basispakket. Je hebt dus geen creditcard nodig. 
 • Regelmatig geven wij webinars en informatiebijeenkomsten waar je meer hoort over Azure. Ook delen andere scholen uit het basis- en speciaal onderwijs hier hun kennis. 
 • Wij hebben direct contact met Microsoft om je vragen snel te beantwoorden 

De Azure-portal

Via de Azure-portal krijg je toegang tot de Azure Services en de Azure Marketplace. Zorg ervoor dat je inlogt met je bestaande beheeraccount, zodat je geen losstaande Azure-portal naast je Microsoft 365 omgeving aanmaakt. Zorg ervoor dat de Azure-portal en de Microsoft 365 omgeving verbonden zijn en dat je inlogt met hetzelfde domein-account. 

Het dashboard van de Azure-portal 

Deze portal is ook te benaderen via het Microsoft 365-beheercentrum. Ga vervolgens naar het Azure Active Directory-beheercentrum > Azure-Portal. 

Je abonnement bij Azure

Om te beginnen met Azure heb je een abonnement nodig. Aan de hand van dit abonnement worden de gebruikte services gefactureerd. 

De CSP-koppeling  

Wij maken een Azure-CSP-abonnement aan in je bestaande tenant. Met het algemene beheeraccount van je tenant, heb je binnen de Azure-portal de beschikking over het abonnement. Wij noemen deze koppeling met het eerste abonnement altijd: Azure CSP Koppeling onder APS IT-diensten.  

Je hebt de mogelijkheid om binnen je Azure-account meerdere CSP-abonnementen aan te maken, denk bijvoorbeeld aan een testomgeving. Heb je een bestuurstenant met meerdere scholen, dan kun je ervoor kiezen om verschillende CSP-abonnementen voor de onderliggende scholen aan te maken. Standaard maken wij één koppeling aan. 

De EA-koppeling 

Wij maken een Azure-EA-abonnement aan in je bestaande tenant. Zodra je naar de Azure-portal gaat met het algemene beheer account, moet je eenmalig onze uitnodiging moeten accepteren. Met het algemene beheeraccount van je tenant, heb je binnen de Azure-portal de beschikking over het abonnement.  

Vervolgens kun je zelf extra gebruikers machtigen

Je hebt de mogelijkheid om binnen je Azure-account meerdere EA-abonnementen aan te maken, denk bijvoorbeeld aan een testomgeving. Heb je een bestuurstenant met meerdere scholen, dan kun je ervoor kiezen om verschillende EA- abonnementen voor de onderliggende scholen aan te maken. Wij maken standaard één koppeling aan. 

Gebruik Resource groepen

Onder elke (CSP of EA) koppeling/abonnement kun je meerdere resource groepen aanmaken waarmee je Azure-services kunt groeperen. Dit is handig om het overzicht te houden.  

Beginnen met Azure

Om aanspraak te maken op de gunstige tarieven voor het onderwijs is het van belang dat je een Azure-abonnement activeert onder de Azure CSP- of EA-koppeling van APS IT-diensten. Je hoeft dan ook geen creditcardgegevens in te vullen. Je blijft eigenaar van je omgeving, blijft te allen tijde flexibel en kan tegen lage kosten je omgeving migreren, mocht dat nodig zijn. De koppelingen zijn gratis, je betaalt alleen voor betaalde services en diensten die je in de portal aanzet. Hierbij wordt achteraf en maandelijks gefactureerd. Verbruiksrapportages kun je vervolgens zelf inzien via de pagina Cost Management.  

Azure-CSP abonnement via APS IT-diensten: de stappen 

De Azure CSP-koppeling staat niet standaard in je tenant. Hiervoor is een aantal handelingen nodig. We hebben deze handleiding gemaakt. Houd rekening met een verwerktijd van 2-3 werkdagen voor je aan de slag kunt.  

De prijs van Azure

Bij Azure betaal je achteraf voor het verbruik. Voor een schatting van de kosten kun je de Azure Calculator bekijken. 

Bepaal zelf welke diensten je in Azure gebruikt 

Enkele voorbeelden: 

 • Wil je alleen een website op een virtuele machine (VM) hosten, met bepaalde specificaties en een bepaalde hoeveelheid dataopslag? 
 • Wil je ook een VPN-verbinding leggen? 
 • Wil je een virtual machine inrichten om eenmaal per jaar toetsen af te nemen?
 • Of wil je juist een back-up te maken via Azure? 

Kosten besparen met Azure

Er zijn verschillende mogelijkheden om kosten te besparen bij het afsluiten van Azure services. Deze benoemen we hieronder.

Azure Hybrid Benefit 

Met Azure Hybrid Benefit kun je de fysieke Windows Server en SQL Server licenties in je eigen tempo verplaatsen naar de cloud. Oftewel: migreren naar Azure VM’s. Dat levert een besparing op je virtuele machines op, die kan oplopen tot wel 40%. Je mag onze Windows-serverlicenties gebruiken om Windows Server Virtual Machines in Azure uit te voeren.  

Zo betaal je dus alleen voor de virtuele infrastructuur. Kies bij het aanmaken van deze Azure-VM voor de Linux optie en betaal een lager basistarief.

Reserved Instances (RI’s)  

Wanneer je van tevoren weet dat je een virtuele machine nodig hebt voor een langere tijd dan kun je kiezen voor Reserved Instances. Dit houdt in dat je een virtuele machine vooraf reserveert voor 1 of 3 jaar. Je kunt vervolgens kiezen of je deze vooraf wilt betalen of per maand, wat zorgt voor een korting tot 70%. Meer weten » 

Regio: Europa opties 

Het kan soms in de kosten schelen om te wisselen tussen Regio Europa – noord in plaats van Regio Europa – west. Kijk hier ook eens naar met de calculator van Azure.  

Azure Marketplace 

Wanneer je in het bezit bent van Azure is het ook mogelijk om gebruik te maken van de Microsoft Azure Marketplace. Dit is een online winkel die (gecertificeerde) applicaties en toepassingen verkoopt ontworpen om uit te voeren binnen Azure. Je vindt er allerlei gewenste oplossingen, van open source containerplatformen tot bedreigingsdetectie en blockchain. Met de Azure Marketplace kun je snel en betrouwbaar end-to-end oplossingen inrichten. 

Handig om te weten 

Zodra je diensten in de Azure Marketplace aanschaft en een CSP- of EA-koppeling met ons hebt, zullen deze diensten ook via ons gefactureerd worden. 

Kosten inzicht in Azure

Omdat Azure achteraf gefactureerd wordt op basis van je verbruik en op basis van de koers van de Amerikaanse dollar kan het zijn dat je iedere maand een factuur ontvangt.  

Je kunt voordat je diensten aanzet gebruikmaken van de Azure prijscalculator. Dit blijft slechts een indicatie waardoor het lastig is om kosten in te schatten.  

Om toch grip te krijgen op de clouduitgaven kunnen alle Azure klanten gratis gebruikmaken van Azure Cost Management. Deze toepassing werkt in een multi-cloudomgeving. Hierin worden zowel Azure, AWS en Google Cloud Platform meegenomen, zodat je al je clouduitgaven kunt managen en optimaliseren.  

In de Azure-portal is deze mogelijkheid onder het kopje ‘Microsoft Azure Cost Management’ terug te vinden. Je kunt hier onder andere inzicht krijgen in je kosten, een kostenlimiet instellen en meldingen ontvangen als je een bepaalde limiet nadert. Ook is er een functie die tips geeft om kosten te besparen.  

Azure heeft ook een lijst van allerlei diensten die 1 jaar gratis zijn. Zo kun je het eerst uittesten zonder dat je er gelijk voor betaalt. 

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8:30 en 17:00 uur.

030 2856 870 info@apsitdiensten.nl