Achter de schermen

Monitoren met Impero Classroom houdt leerlingen bij de les

Wanneer leerlingen in de klas veel achter hun laptop werken, is de neiging groot om andere – soms ook ongewenste – sites te bezoeken. Voor leerkrachten is het lastig om dit in de gaten te houden. Een oplossing daarvoor is Impero Classroom.

Stichting Ronduit Onderwijs gebruikt Classroom voor de vijf voortgezet speciaal onderwijs scholen (VSO) in Noord-Holland. “Met Impero Classroom pakken leerkrachten de regie op het browsegedrag van leerlingen weer terug,” aldus Josephine Mettendaf, Hoofd ICT bij het ICTloket. 

Regie terugpakken

Voor de vijf VSO-scholen van Stichting Ronduit Onderwijs is Impero Classroom een bewuste keuze. “Vooral in het VSO is meer controle nodig over wat leerlingen online doen”, vertelt Josephine. “Ze zijn sneller afgeleid. We merkten dat ze veel zaten te browsen en op verkeerde sites kwamen, waardoor ze werden afgeleid van hun werk. Voor een leerkracht is het niet allemaal in de gaten te houden wat leerlingen doen op hun laptop. Impero Classroom is een eenvoudige tool om de regie weer terug te pakken.” 

Zicht op sitebezoek

Met Impero Classroom kunnen leerkrachten zien wat de leerlingen op hun scherm doen, ze kunnen sites blokkeren en chatten met leerlingen, bijvoorbeeld om ze erop te wijzen om YouTube uit te zetten. Verder kunnen ze de zoekgeschiedenis van de leerling bijhouden. Josephine legt uit: “Als een leerling vaak zoekt op een niet-gewenste term, krijgt de leerkracht daar een signaal over. Alle ouders zijn erover ingelicht dat we hun kinderen onder schooltijd monitoren. Dat doen we ook echt alleen onder schooltijd, op een apparaat van school en op het IP-adres van de school. Jongeren hebben immers recht op hun privacy. Het was wel direct de eerste vraag die leerlingen stelden: ‘controleer je ons thuis nu ook?’ Dat doen we dus absoluut niet.”  

Installatie en training  

In oktober 2023 ging de eerste VSO-school over op Impero; in januari 2024 is de laatste van vijf scholen aan de beurt. In totaal zullen 150 leerkrachten en 600 leerlingen ermee werken. “We hebben zelf een leerlingportaal gemaakt in Microsoft Teams: onze hub voor alle applicaties. Daar staan de snelkoppelingen naar programma’s als Microsoft 365, Basispoort en websites als Schooltv. Mede door de overstap op Impero zijn we ook helemaal overgegaan op Windows 11 SE . Daardoor werken we nu volledig webgebaseerd en hebben we echt een aparte leerkracht- en leerlingomgeving, aangestuurd door Microsoft Intune.”  

Josephine heeft Impero Classroom samen met de technisch beheerder geïnstalleerd op de apparaten van leerlingen en leerkrachten. Daarvoor moesten alle apparaten opnieuw ingesteld worden, waarbij ook is gecontroleerd of Impero goed werkte. Per school was ze daar ongeveer een week mee bezig. “Dat verliep heel vlot. De leerkrachten kregen ondertussen een training van een uur in het gebruik van de software. Dat is vooral een knoppentraining om de functionaliteit uit te leggen: wat vind ik waar? Hoe open ik de gegevens over het laptopgebruik van mijn klas? Die trainingen gaf ik zelf. De trainingen die Impero geeft, zijn nog in het Engels en daarmee lastiger te volgen voor de leerkrachten.”  

Impero Classroom kan volledig worden geïntegreerd in Microsoft Teams. Daardoor kun je klassen of groepen leerlingen in één keer vanuit Teams importeren in Impero. “Daarvoor moesten we wel versneld overstappen op Microsoft Teams. Nu is het wel makkelijk: komt er iemand in de Teams-omgeving bij, dan staat hij ook direct in Impero. Daardoor hebben we er bovenschools geen beheer meer aan, maar kan de leerkracht ook zelf leerlingen toevoegen en verwijderen.” 

Tijdens het werken met Impero Classroom paste Josephine nog zaken aan. “We kwamen er al snel achter dat we bepaalde applicaties uit moesten zetten bij de leerlingen. Bijvoorbeeld Taakbeheer. Leerlingen zijn zo slim dat ze ontdekten dat ze Impero konden uitzetten in Taakbeheer. Gelukkig zagen we dat op tijd, juist doordat we met Impero hun scherm in beeld zien.”  

Positieve reacties

Vooral bij de leerkrachten zijn de reacties heel positief. “Ze zijn er heel blij mee en stonden te popelen om het te gebruiken. Het is een mooi systeem, makkelijk in gebruik en het kostte niet veel tijd en energie om het te begrijpen. De leerlingen zijn logischerwijs minder enthousiast. ‘Gaan jullie ons nu iedere dag controleren?’ was hun eerste vraag. En ‘mijn laptop is mijn leven. Jullie pakken een stukje van mijn leven af.’ Ons antwoord was dan steevast: maar jullie krijgen er wel Windows SE 11 voor terug! Dat werkt veel beter en sneller!” 

Impero Classroom: ook iets voor jullie?

Neem een kijkje in onze webwinkel, daar lees je meer over alle mogelijkheden van Impero Classroom!
Lees meer

Over het ICTloket 

Het ICTloket werkt als ICT-dienstverlener voor twee onderwijsbesturen in de regio Alkmaar: Ronduit Onderwijs en ISOB Scholen. Deze tellen 40 schoollocaties, voornamelijk voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs. Bij het ICTloket werken zeven personen aan onderwerpen als privacy, technisch en functioneel beheer en digitale geletterdheid. Ook is er een eigen supportafdeling, waar onderwijsmedewerkers vragen aan kunnen stellen. Josephine Mettendaf is hoofd ICT en stuurt het team aan. De ICT-omgevingen van beide stichtingen zijn helemaal Microsoft-georiënteerd. Leerkrachten en leerlingen hebben ieder hun eigen omgeving, die vanuit Microsoft Intune wordt beheerd. 

Ontvang elk kwartaal de nieuwe artikelen per mail

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl