De originele editie van Minecraft wordt al jarenlang gespeeld door kinderen over de hele wereld. Voor in de klas is er een aangepaste versie waarin je als leerkracht de controle over het spel hebt: Minecraft Education. Deze versie heeft veel functionaliteiten die ideaal zijn voor gebruik in de klas.

De Education versie heeft tal van functionaliteiten die ideaal zijn voor gebruik in de klas. Denk aan coding, waarmee kinderen leren coderen of het stilzetten van de game tijdens de uitleg. Er zijn speciale lespakketten waar leerkrachten gebruik van kunnen maken en is er een handige tutorial beschikbaar op de Minecraft Education website.  

Handig voor in de klas: portfolio en schrijfborden

Met de portfolio-functie kunnen leerlingen een verslag te maken van de bouwervaringen in de Minecraft-wereld. De leerling maakt foto’s van zijn of haar bouwwerk en deze komen automatisch in het portfolio. Uiteindelijk kan dit portfolio als PDF geëxporteerd worden en naar de leerkracht worden verstuurd. Op die manier krijgt de leerkracht inzicht in de bouwprestaties van de leerling.

Op de schrijfborden kun je als leerkracht opdrachten of extra informatie plaatsen. Op deze borden kan de leerling ook het antwoord van een opdracht of vraag typen. Dit kan ook weer in het portfolio geplaatst worden.

Beginnen met Minecraft 

Minecraft is onderdeel van het Microsoft basispakket. Heeft jullie organisatie een Microsoft 365 tenant en het basispakket (voor medewerkers en leerlingen)? Dan kun je zonder extra kosten aan de slag met Minecraft. De gebruikers die met Minecraft werken, moeten opgenomen zijn in de Azure AD en bekend zijn in de tenant. Heeft jouw organisatie nog geen Microsoft 365 tenant? Vraag dan het basispakket aan in onze webwinkel en volg de genoemde stappen om een tenant aan te maken en de licenties actief te krijgen.  

Tip: als je met leerlingen aan de slag wilt gaan met Minecraft, zorg er dan voor dat zij gekoppeld zijn aan een Microsoft A3 licentie.

Minecraft beschikbaar stellen aan gebruikers 

De Minecraft licentie zet je net als alle andere licenties aan bij de gebruikers. Bekijk deze handleiding voor de uitleg. Iedere gebruiker die deze licenties heeft, kan dus met zijn of haar account inloggen bij Minecraft Education. Je kunt Minecraft Education vinden in de Windows store of downloaden via de Minecraft website. Wil je meer weten over Minecraft Education zelf? Kijk dan hier.  

Minecraft Education op Chromebooks

Op Chromebooks die samenwerken met Android heb je de mogelijkheid om apps te installeren via de Google Play store. Op deze Chromebooks kun je namelijk Microsoft apps installeren, zoals Minecraft Education. Hoe je dit precies doet, lees je in deze handleiding.  

 

Wat doen andere scholen met Minecraft? 

Bekijk de video waar Jorne Dijkerman verteld over zijn ervaringen in de klas met Minecraft Education.  

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8:30 en 17:00 uur.

030 2856 870 info@apsitdiensten.nl