Digitaal lesgeven

Digitaal toetsen met Dugga, Forms en Take-a-Test

Er zijn verschillende digitale opties waarmee je toetsen kunt maken en afnemen. Super handig als je bijvoorbeeld filmpjes in de toets wil opnemen of als je de klas tegelijkertijd 21e eeuwse vaardigheden wil bijbrengen. Hieronder vind je twee mogelijkheden die je helpen om de kennis van jouw klas te testen.  

Toetsen afnemen met Forms

Als je alleen toetsen wil afnemen is Microsoft Forms heel geschikt. Je kiest gemakkelijk tussen verschillende soorten vragen; open-, meerkeuze- of bijvoorbeeld classificatie-vragen waar leerlingen de juiste volgorde kunnen aangeven.  

Je kunt de toets vullen met vragen en deze vervolgens delen met de leerlingen middels een linkje. Belangrijk is wel om bij de start van de toets te vragen om de naam van de leerling, de leerlingen hoeven namelijk niet in te loggen en starten meteen met de toets. 

Als je de toets hebt afgenomen, biedt Forms direct een overzicht van de antwoorden, waaronder een analyse van de meerkeuze vragen. Wil je alle antwoorden zien? Download dan eenvoudig een Excel sheet of kijk de toetsen online na.  

Hoe voorkom je dat leerlingen de antwoorden opzoeken?

Met een digitale toets wordt afkijken wellicht iets moeilijker, maar hoe zorg je ervoor dat de leerlingen niet simpelweg de antwoorden googlen? Windows 10 biedt de oplossing met Take-a-test. Hoe je dat precies moet instellen vind je hier

Met deze applicatie maak je een link waar je het websiteadres van de toets in plakt. Zodra de leerling op de link klikt, opent een omgeving waar ze uitsluitend de toets kunnen maken. Nu weet je zeker dat de testresultaten representatief zijn.  

Lessen volgen en toetsen maken met Dugga

Dugga is een digitaal leer- en toetssysteem waar leerlingen zowel een digitale les kunnen volgen als een toets kunnen maken. Het is een hele complete omgeving met diverse opties zoals plagiaatcontrole, offline werken en diverse veiligheidsniveau’s voor jouw toetsen. Wil je weten hoe je zelf een toets maakt met Dugga? In dit filmpje wordt precies uitgelegd hoe jij met de klas aan de slag kan.

Dugga is vertaald naar meerdere talen, waaronder het Oekraïens. Zo kun je het werk van buitenlandse leerlingen beoordelen in hun eigen taal. Dugga biedt tijdelijk een gratis licentie voor leerkrachten die Oekraïense leerlingen ondersteunen. Neem contact met ons op als je geïnteresseerd bent!

Beschikt jouw school over School Data Sync? Dat kun je de toets omgeving zelfs integreren in Teams. Ga voor meer informatie en de uitgebreide mogelijkheden naar onze pagina over Dugga of bestel het direct.  

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8:30 en 17:00 uur.

030 2856 870 info@apsitdiensten.nl