Home

Windows 11 SE voor het onderwijs

Ken jij de mogelijkheden van Windows 11 SE al? Dit nieuwe besturingssysteem voor het onderwijs is minder zwaar, waardoor het op betaalbare laptops kan draaien. Een mooi alternatief voor Chromebooks!

Wat is Windows 11 SE?

Windows 11 SE is een cloud-first besturingssysteem, speciaal ontwikkeld voor het onderwijs. Het systeem is ontstaan vanuit Windows 11, maar dan met veel minder functionaliteiten en apps die leerlingen niet nodig hebben. De nadruk in Windows 11 SE ligt op clouddiensten, waardoor je veel opslagruimte bespaart. Zo draait alles grotendeels in de browser. Hierdoor is het een veel lichter besturingssysteem en kan het op lichtere (goedkopere) apparaten draaien. Zoals een Surface!

Wel zijn belangrijke educatieve programma’s zoals Office, Minecraft for Education en Teams vooraf als apps op het apparaat geïnstalleerd. Deze werken hierdoor altijd optimaal. Ook zijn apparaten waar Windows 11 SE op draait geoptimaliseerd voor Edge (de Chromium webbrowser-variant van Microsoft). 

Verschil Windows 11 en Windows 11 SE

Beide besturingssystemen zien er hetzelfde uit. Maar er zijn wel verschillen:

  • Windows 11 is het nieuwste volwaardige besturingssysteem van Microsoft. Je kunt hierop zowel lichte als zwaardere programma’s los installeren en je krijgt er een hoop handige apps bij. Dit systeem is voor zowel voor de zakelijke, educatieve en consumentenmarkt beschikbaar. 
  • Windows 11 SE is de ‘lichte’ variant van Windows 11. Hierin zijn onnodige apps en functies voor leerlingen geschrapt, zodat de systeemeisen niet zo hoog zijn als die van Windows 11. Denk bijvoorbeeld aan de widgets in Windows 11 (mini apps voor bijvoorbeeld de klok, kalender of programma’s om aandelen of crypto’s in de gaten te houden). Dit systeem is specifiek ontworpen voor het onderwijs. Dus alleen scholen of stichtingen kunnen Windows 11 SE apparaten aanschaffen. 

Windows 11 SE beheren

Een leerling kan op een Windows 11 SE apparaat geen Windows programma’s downloaden en uitvoeren. Dit loopt enkel via jou als beheerder, via Intune. Naast de al vooraf geïnstalleerde apps, kun je ook extra (vooraf goedgekeurde) apps en programma’s installeren. Zelfs apps van de concurrent (bijvoorbeeld Zoom of de browser Chrome). Als een app niet beschikbaar is, kun je deze aanvragen. Microsoft handelt hiermee naar de behoeften van jullie school en verplicht je niet om enkel Microsoft diensten te gebruiken. 

Open je een JPEG-bestand vanuit je verkenner? Dan opent deze standaard in de app Foto’s. Gebruikers krijgen dus niet meer de vraag om deze in een andere app te openen. De standaardinstellingen zijn eventueel wel te wijzigen

Alle apps openen op volledig scherm en alle gedownloade bestanden worden standaard opgeslagen in Microsoft OneDrive. Zo blijft de opslagruimte beperkt, maar zijn bestanden wel beschikbaar vanuit elk apparaat. Je ziet ook geen C-schijf in de verkenner. Alleen Snelle toegang is beschikbaar (met wel de mappen Documenten, Downloads en Afbeeldingen). Hierin lijkt een Windows 11 SE apparaat op een Chromebook: daar gebruik je ook geen verkenner, maar de opslagdrive van Google. 

Wat is het verschil met Chrome OS en Chromebook?

Windows 11 SE blijkt een volwaardig alternatief voor Chrome OS. De apparaten waarop de besturingssystemen draaien, hebben geen hele zware processor, videokaart, harde schijf of SSD nodig die veel energie verbruiken. Hierdoor zijn zowel Surface apparaten en Chromebooks vaak betaalbaar. En dat maakt ze geschikt voor (grootschalig) gebruik in het onderwijs!

Eigenlijk zijn er maar drie grote verschillen: 

  1. Een Chromebook beheer je via de Chromeconsole, en de Surface (waar Windows 11 SE op draait) via Intune. Intune maakt onderdeel uit van het Microsoft basispakket en zo heb je dus, in tegenstelling tot de Chromebook, geen extra beheerkosten. 
  2. Op Windows 11 SE kan je als beheerder via Intune programma’s installeren en dit kan bij een Chromebook niet. Op een Chromebook kan je alleen de apps in de Chrome store installeren (en dat kan ook niet bij alle Chromebook modellen). 
  3. De Chromebook heeft zowel consumentenversies en verschillende varianten. De Surface apparaten zijn speciaal ontwikkeld voor het onderwijs. Zo kunnen leerlingen zelf niks installeren (in tegenstelling tot de Chromebook). Hierdoor ben je meer verzekerd dat leerlingen het apparaat veilig gebruiken. 

Pilots met Windows SE

Wij mochten in het afgelopen jaar met verschillende grote en kleine besturen Windows 11 SE apparaten testen en meehelpen aan de ontwikkeling van dit besturingssysteem. Lees de reacties van deze besturen.

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl