Licentie

Microsoft Teams Rooms - Pro

Dit is de Microsoft Teams Rooms Pro-licentie die je nodig hebt voor je Teams Rooms apparaat.

  • Licentie die je toewijst aan je Teams Rooms apparaat
  • Maak een complete vergaderruimte en werk hybride samen zonder gedoe
  • Inclusief Phone System

Waarom een Teams Rooms apparaat?

Binnen de onderwijsinstelling wordt er vast weleens hybride samengewerkt. Bijvoorbeeld bij een vergadering waar zowel medewerkers vanuit huis, als vanaf kantoor deelnemen. Of wanneer een leerkracht thuis lesgeeft, terwijl de leerlingen op school zijn. Dat werkt niet altijd even prettig. Als iedereen in dezelfde ruimte meedoet met een eigen laptop, ontstaan er echo’s en piepgeluiden. Of je hoort jezelf dubbel en moet microfoons continu aan- en uitzetten…

Met Teams Rooms voorkom je dit allemaal en creëer je een complete én beveiligde vergaderruimte die dient als een soort ‘hub’ (centrale plek) voor hybride samenwerkingen. Via het touchscreen-apparaat bedien je het beeld en geluid. Het systeem zelf beheer je eenvoudig via het Teams Admin Center. Je kunt er ook mee bellen (via het telefoonsysteem van Teams).

Tip: lees meer over hybride lesgeven en bekijk onze handleiding: hybride lesgeven via Teams.

Let op: voor deze licentie heb je een Teams Rooms apparaat van Microsoft nodig.

Pro versus Basic

Je kunt kiezen uit Teams Rooms Pro of Teams Rooms Basic. De Basic-licentie is gratis en je kunt er daar maximaal 25 van bestellen. Heb je er meer nodig? Kies dan voor de Teams Rooms Pro-licentie. Bekijk de exacte verschillen tussen deze licenties, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Kan ik de licenties jaarlijks afschalen of opzeggen?

De einddatum van deze licentie staat standaard op 31 december 2026, de einddatum van het Microsoft basispakket. Maar de licenties zijn, in tegenstelling tot het basispakket, wel jaarlijks opzegbaar. Ook kun je het aantal licenties jaarlijks afschalen. Wil je de licenties voor het komende jaar opzeggen of afschalen? Meld dat dan bij ons vóór eind november. Licenties opschalen kan op ieder moment van het jaar. Plaats hiervoor een extra bestelling in de webwinkel.

Veelgestelde vragen

Deze Standard-licentie is verouderd, vandaar de term legacy-licentie. In ons contract blijven deze ‘verlopen’ licenties geldig tot 31 december 2026, omdat het Microsoft contract dan afloopt. Je kunt deze Standard-licentie dus blijven bestellen en gebruiken tot en met 31 december 2026. Maar: je werkt dan wel met een verouderde SKU (product)! Dat betekent dat er straks geen documentatie over deze licentie te vinden is en dat vernieuwingen of wijzigingen mogelijk niet meer plaatsvinden. Dat is dus de afweging die je moet maken. Daarbij kun je met de gratis Basic-licentie misschien ook al uit de voeten.

De gratis Basic-licentie bevat minder functionaliteiten dan de lopende Standard legacy-licentie. De Pro-licentie bevat juist méér functionaliteiten dan je nu hebt. Het is dus raadzaam om goed te kijken aan welke functionaliteiten je genoeg hebt. Op basis daarvan kies je welke variant daar het beste bij aansluit. Bekijk de exacte verschillen tussen Teams Rooms Basic en Teams Rooms Pro.

Je kunt maximaal 25 Basic-licenties kosteloos in je eigen tenant bestellen. Heb je er meer nodig? Dan bestel je voor deze extra licenties de Pro-variant.

1.    Zeg dan de huidige Standard-licenties alvast op door een mail te sturen naar info@apsitdiensten.nl. De licenties blijven gewoon werken tot en met 31 december 2023. Wanneer je nu opzegt, heeft dat dus geen invloed op de werking vóór 31 december.

2.    Bestel de Teams Rooms Basic- of Pro-licenties.

Basic-licentie: bestel deze nu alvast in je tenant. Lees hoe je dat doet. Je kunt deze licenties in principe al direct gebruiken. De Standard-licenties zullen nog doorlopen tot en met 31 december 2023, ongeacht of je deze wel of niet meer hebt toegewezen aan een Teams Rooms apparaat.

Pro-licentie: deze bestel je in onze webwinkel. Kies als ingangsdatum 1 januari 2024. Zo weet je zeker dat de licenties dan beschikbaar zijn en maak je geen dubbele kosten (omdat de Standard-licentie nog loopt tot en met 31 december 2023). Tegen die tijd koppel je de licenties aan de Teams Rooms apparaten en ontkoppel je de oude licenties. Deze zullen automatisch verlopen.

Wil je de Teams Rooms licenties helemaal opzeggen?

Zeg deze dan op tijd bij ons op door een mail te sturen naar info@apsitdiensten.nl. Dan annuleren we de licenties voor het komende jaar en bestellen we geen nieuwe meer.

Let op: wij zullen de huidige licenties niet automatisch annuleren, omdat we niet kunnen zien of je deze nu wel of niet in gebruik hebt. De huidige licenties zijn aangeschaft tot 31 december 2026, maar wel jaarlijks opzegbaar.

Vanaf 1 juli 2023 kun je Teams Rooms apparaten en Surface Hubs (resource accounts) niet meer koppelen aan een gebruikerslicentie (A3). Deze aankondiging vind je ook in het berichtencentrum binnen je tenant onder post MC546934 en in deze blog.

Je hebt daardoor vanaf 1 juli een Teams Rooms Basic-licentie (gratis) of Pro-licentie nodig die je kunt toewijzen aan het apparaat. Weet je niet zeker welke licentie is gekoppeld aan een Teams Rooms apparaat? In het Teams Admin Center controleer je dit met behulp van deze stappen. Onderneem op tijd actie, zo voorkom je dat het apparaat na 1 juli 2023 niet meer werkt!

In het kort

  • Aanbieder
    Microsoft