Achter de schermen

Nieuwe Adobe-overeenkomst met gebruiksvriendelijke oplossingen

Net voor de zomervakantie van 2023 sloot APS IT-diensten een nieuwe vierjarige overeenkomst met Adobe. Dat betekent dat het basis- en speciaal onderwijs tot en met juni 2027 vooruit kan met Adobe-producten.

“Als school heb je de komende jaren laagdrempelig toegang tot Adobe-technologie, uiteenlopend van Adobe Express tot het hele creatieve pakket (Creative Cloud)”, vertelt Jan Bakker, directeur APS IT-diensten en contractmanager voor Adobe. Welke producten zijn het meest relevant voor het basis- en speciaal onderwijs?

Samen met SLBdiensten (voortgezet onderwijs) en SURF (middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs) voerde APS IT-diensten in de eerste helft van 2023 onderhandelingen met Adobe. Alles om goede voorwaarden te realiseren voor het gebruik van de Adobe-oplossingen in het onderwijs. “Gezien de hoge inflatie was een eenmalige kleine prijsstijging niet te voorkomen”, vertelt Jan Bakker. “De condities zijn gelukkig vrijwel gelijk en daarmee zeer gunstig gebleven. Dit geldt vooral voor Adobe Express dat zelfs gratis wordt aangeboden. Deze oplossing is geschikt voor gebruik binnen zowel Microsoft- als Google-omgevingen.” 

Van Express tot Creative Cloud

In het basis- en speciaal onderwijs zijn vier onderdelen vooral relevant: Adobe Acrobat Pro voor administratief gebruik, Adobe Sign voor het veilig digitaal ondertekenen van documenten en Adobe Creative Cloud voor professioneel gebruik door onder andere communicatie- en marketingmedewerkers van scholen. Toch is er ook voor leerlingen en leerkrachten goed nieuws met het vierde onderdeel: Adobe Express. “Scholen gebruiken Adobe Acrobat Pro vooral voor het invullen van formulieren en voor documentmanagement. De Creative Cloud wordt vooral door medewerkers gebruikt, bijvoorbeeld voor het ontwerp van communicatiemateriaal. In het basisonderwijs zet slechts een klein aantal scholen de Creative Cloud ook voor leerlingen in. Dat aantal ligt in het voortgezet tot en met hoger onderwijs beduidend hoger.”  

Met een licentie voor de Creative Cloud kun je gebruik maken van alle creatieve programma’s van Adobe, zoals Photoshop, Illustrator, Acrobat Pro, Adobe Express en Premiere Pro. Medewerkers en leerlingen hebben bovendien 2 GB opslagcapaciteit en je hebt altijd de laatste versie van de software. Adobe Express kunnen scholen ook los afnemen. In principe is deze oplossing gratis. Wanneer je geen andere Adobe-producten gebruikt brengt APS IT-diensten jaarlijks wel servicekosten in rekening voor het beheer van de managementconsole. De beheerder gebruikt deze console voor het aanmaken van gebruikers, het regelen van de inlog voor leerlingen via een single sign-on en synchroniseren. 

De nieuwe overeenkomst 

Veel scholen hebben inmiddels al de overstap naar de nieuwe overeenkomst gemaakt. Niet bij iedere school verliep dat even soepel, omdat het lastig bleek om scholen de juiste rechten te geven. “Dat leidde tot nodige ongemak bij de scholen. Maar door Adobe is in nauwe afstemming met onze Servicedesk hard aan een oplossing gewerkt. Inmiddels is situatie onder controle en werkt het bij iedereen naar behoren.”  

Adobe Express: laagdrempelige oplossing  

Adobe besteedt de laatste jaren veel aandacht aan Adobe Express. “En met recht,” vindt Sander Kats. Hij geeft trainingen en webinars bij APS IT-diensten en was hiervoor leerkracht in het basisonderwijs met ICT als neventaak. “Het is een oplossing die in het onderwijs goed is in te zetten, zelfs al door jongere leerlingen vanaf zes jaar. Adobe Express is een soortgelijke oplossing als Canva, ook een totaaloplosssing voor creatieve toepassingen.” 

Sander is een enthousiast gebruiker van Adobe Express. “Adobe Express staat in de cloud en gebruik je door in te loggen via je browser. Dat kan op de laptop of de iPad. Het werkt zo intuïtief dat het ook voor kinderen in het basisonderwijs heel geschikt is. Alles wat je bedenkt kun je makkelijk maken. Of het nou gaat om een illustratie, een bewerkte foto of geanimeerde afbeelding, een video monteren of website bouwen. Je begint eenvoudig zelf met het aanmaken van je nieuwe project. Mijn zoontje van zes ontwierp al zelf de uitnodiging voor zijn verjaardagsfeestje. Ik help hem even op weg, maar verder gaat hij zelf aan de slag. Uit de beeldbank zijn veel letters, sjablonen, afbeeldingen en pictogrammen te halen.” 

Stimuleer creativiteit met Adobe Express

Terwijl Adobe Express dus sterk gericht is op gebruikersgemak, bevat de tool ook meer geavanceerde opties. Zoals Firefly, Adobe’s AI-oplossing. Daarmee kun je eenvoudig zelf afbeeldingen en teksten aanpassen. “Vrijwel alles wat je bedenkt is mogelijk. Een achtergrond veranderen, gewone letters veranderen in kauwgomballetters: je vult je opdracht in en Adobe Firefly voert het uit. Adobe Express kan ook een boost geven aan je lesaanbod. Bijvoorbeeld een opdracht als maak een rebus. Ze maken zelf vakken, slepen er objecten in, geven die een andere kleur en plaatsen er tekstjes bij. Maar ook het verslag over de Romeinen of een aankondiging van het schoolvoetbaltoernooi: leerlingen kunnen het makkelijk zelf maken.” 

Meer weten? 

Op deze pagina lees je meer informatie over de nieuwe Adobe-overeenkomst en vind je een overzicht van alle Adobe-oplossingen die wij aanbieden. 

Hulp nodig? Of wijzigingen doorgeven?

Handige linkjes

Bekijk je licenties, lees de handleidingen of ga naar de wijzigingsformulieren.

Heb je vragen?

Onze Servicedesk staat elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur voor je klaar en is bereikbaar via 030 - 285 68 70 of info@apsitdiensten.nl