Digitale geletterdheid

Digitale geletterdheid: combinatie van 21e eeuwse vaardigheden

Digitale geletterdheid is een combinatie van 21e eeuwse vaardigheden die de leerling helpen begrijpen hoe computers en digitale media werken. Het gaat om vaardigheden als 'computational thinking' (denken als een computer), mediawijsheid en ICT-basisvaardigheden.

Kinderen die deze competentie hebben verworven werken gestructureerd, in logische stapjes. Ze maken het onderscheid tussen betrouwbare informatie en #fakenews en kunnen ICT succesvol in te zetten om hun doelen te bereiken. 

Kinderen digitale geletterdheid aanleren klinkt ingewikkeld. Maar het zijn vooral volwassenen voor wie digitale geletterdheid nieuw is. Voor kinderen is het niet meer dan normaal dat technologie overal is. Daarom is het (letterlijk) kinderspel. Met de juiste middelen kun je zelfs al in de kleuterklas starten.

Computational thinking 

De competentie computational thinking kun je op twee manieren uitleggen. Enerzijds gaat computational thinking over het logisch benaderen- en het procesmatig oplossen van problemen. Anderzijds gaat het over kennis maken met programmeren en het ontleden van computertechnologie.

Informatievaardigheden

Leerlingen zoeken regelmatig naar informatie op het internet. Dan is het belangrijk om hen een veilige omgeving te bieden. Er is natuurlijk ontzettend veel informatie te vinden en vaak is het lastig te beoordelen welke informatie betrouwbaar is, zeker voor jonge kinderen. 

Mediawijsheid

Adobe speelt, vooral met Creative Cloud Express, in op 21e eeuwse vaardigheden, waaronder mediawijsheid. Hiermee kunnen leerlingen online verhalen vertellen en deze vervolgens delen. Zo maken leerlingen kennis met mediaswijsheid.  Ze leren kritisch na te denken over wat je waar wilt delen. Je kunt immers je projecten delen via social media en leren inschatten wat de waarde of het gevaar daarvan is. Het leert nadenken over hoe benut je de mediasamenleving in je ontwikkeling en hoe ga je ermee om?

Creative Cloud Express is een gratis programma dat wij voor scholen bestellen, wanneer zijn met leerlingen gebruikmaken van de Creative Cloud van Adobe

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl