ICT-basisvaardigheden in de klas

Makkelijk en snel mooie presentaties maken

Naast het bekende PowerPoint heeft Microsoft nog een toepassing waarmee je een leuke presentatie in elkaar kunt zetten: Sway. Het unieke aan Sway is dat je eenvoudig een document uploadt waar automatisch een presentatie van gemaakt wordt. Handig voor jezelf, maar ook voor leerlingen!

Zo kun je Sway gebruiken om opdrachten voor je leerlingen te presenteren. Denk bijvoorbeeld aan een les nieuwsbegrip. Je uploadt een document en Sway ‘knipt’ de tekst en plaatjes en plaatst deze in een format waarvan jij de opmaak nog gemakkelijk kunt veranderen. 

Je kunt er ook voor kiezen om losse stukjes tekst en afbeeldingen in te voegen, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwsbrief of klassenkrant wilt maken. Klik je vervolgens op de knop Remix, dan krijg je steeds een andere opmaak te zien van de door jou ingevoerde gegevens. Super handig als je snel een mooi, interactief verhaal in elkaar wil zetten! 

Sway is alleen online beschikbaar en helemaal gratis te gebruiken. Het enige wat je nodig hebt is een account! Nieuwsgierig? Je kunt het zelf uitproberen.

Is PowerPoint nu overbodig?

Nee, PowerPoint is nog steeds een handige toepassing om 'klassieke' presentaties vorm te geven. Wil je bijvoorbeeld veel data, tabellen of grafieken laten zien? Dan kun je het beste kiezen voor PowerPoint. Ook wanneer je offline wil werken, is PowerPoint het juiste programma. 

Wil je verhalen creëren met vooral veel beeld en geluid? Dan kun je het beste Sway gebruiken. Sway biedt meer mogelijkheden voor interactieve elementen zoals video's, audio en quizzen.

Met Sway of PowerPoint digitale geletterdheid stimuleren

Zowel Sway als PowerPoint zijn over het algemeen vrij intuïtief. Zelfs jongere leerlingen kunnen snel leren hoe ze met de tools een presentatie of poster maken. Het gaat vooral om het slepen en neerzetten van multimedia-elementen zoals afbeeldingen, tekst en video's. Hierdoor werken leerlingen aan hun ICT-basisvaardigheden, een domein van digitale geletterdheid. Ook dragen Sway en PowerPoint bij aan de informatievaardigheden en mediawijsheid. Leerlingen leren om relevante én betrouwbare informatie te verzamelen, organiseren en te presenteren op een manier die gemakkelijk te begrijpen is voor anderen.


Sway

PowerPoint

Handig om te gebruiken voorcreatievere presentaties: nieuwsbrief, persoonlijk verhaal of schoolkrant
klassiekere presentaties: een spreekbeurt of instructie
Stimuleert digitale geletterdheid

Online beschikbaar

Offline beschikbaar

Desktopversie (als app op je laptop)


Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl