Handige linkjes
Bekijk je licenties, lees de handleidingen of ga naar de wijzigingsformulieren.
Doe mee met de gratis online inspiratiemiddag en ontdek hoe je digitale geletterdheid stimuleert in jouw eigen klas! Ook maak je kennis met mogelijkheden om je lessen leuk en interactief te houden. Ben jij erbij op woensdag 8 november?
Tijdens deze inspiratiemiddag doe je allerlei inspiratie op om digitale geletterdheid in de klas toe te passen met behulp van verschillende ICT-middelen (te bestellen bij APS IT-diensten). Je leert hoe je op interactieve wijze met leerlingen aan de slag gaat met thema’s zoals mediawijsheid, creativiteit, informatievaardigheden en klassenmanagement. Daarnaast ontdek je hulpmiddelen die ondersteunen bij het verminderen van je werkdruk en het beheren van planningen.
Digitale geletterdheid krijgt een vaste plek in het curriculum. Met de verkregen inzichten ben je straks dus beter in staat om leerlingen voor te bereiden op hun digitale toekomst en ontwikkel je zelf óók waardevolle digitale vaardigheden!
Leerkrachten, IB'ers, I-coaches, onderwijskundige ICT'ers en schooldirecteuren.
De inspiratiemiddag vindt online plaats op woensdag 8 november 2023 van 13.00 tot 16.15 uur. Er zijn drie rondes waarin je een sessie kunt volgen. Komt een hele middag niet goed uit? Dan kun je je ook voor één of twee sessies inschrijven.
13.00 - 13.15 uur Opening
13.15 - 14.00 uur Ronde 1
14.15 - 15.00 uur Ronde 2
15.15 - 16.00 uur Ronde 3
16.00 - 16.15 uur Afsluiting
Niks, de inspiratiemiddag is gratis.
Sander Kats (trainer computervaardigheden in het onderwijs)
Merk jij dat je een hoge werkdruk ervaart, bijvoorbeeld door toenemende administratieve taken? Raak je het overzicht steeds meer kwijt en heb je het gevoel dat je minder productief bent? Leer tijdens deze sessie hoe je met de hulpmiddelen van Office 365 (die toch al op je laptop staan!) meer structuur, rust en plezier krijgt in je werk. Zo kun je met deze programma’s mooie online planningen, takenlijsten en notities maken, waardoor je geen deadlines meer over het hoofd ziet.
Marien Zonnenberg (leerkracht en Microsoft 365 trainer)
Camtasia is een programma waarmee je eenvoudig schermopnames maakt en video's bewerkt. Marien Zonnenberg, leerkracht en trainer bij APS IT-diensten, legt uit hoe je het kunt toepassen in je lessen. Zo leer je hoe je instructiefilmpjes voor leerlingen maakt met behulp van Camtasia. Ook kom je te weten hoe je leerlingen kennis kan laten maken met videobewerking, gekoppeld aan projecten, om zo digitale creativiteit te stimuleren.
Pauline Maas (micro:bit Champion bij de UK micro:bit Foundation)
Ken jij de micro:bit al? Het is de meest populaire en betaalbare microcomputer ooit! Met de micro:bit stimuleer je computational thinking bij leerlingen: vaardigheden waarmee zij leren problemen op een creatieve manier op te lossen. Net zoals een computer dat zou doen. Tijdens deze sessie laat Pauline zien hoe bovenbouwleerlingen door het programmeren van de micro:bit kunnen werken aan allerlei (betekenisvolle) projecten. Denk aan een elektronisch reken- en taalspel, een verbinding met de radio of een duurzame uitvinding. Bekijk ter inspiratie alvast de micro:bit Instagram van Pauline.
Richard Meijer (IT Randsteden) en gebruiker
In de virtuele wereld van Minecraft bouwen leerlingen structuren en bedenken zij innovatieve oplossingen. Hierdoor prikkelt het spel hun creativiteit en probleemoplossend vermogen; belangrijke 21e eeuwse vaardigheden die kinderen voorbereiden op de toekomst. Als leerkracht kun je Minecraft Education eigenlijk voor iedere les inzetten. Denk aan rekenen, verkeer of geschiedenis. Gelukkig hoef je de lessen niet helemaal zelf te bedenken, want er bestaan speciale lessen waar je gebruik van kan maken! Ook over actuele thema’s zoals leven met de cloud. Ontdek de mogelijkheden van Minecraft en krijg inspiratie om het spel zelf toe te passen in je lessen!
Tom van Kaauwen (onderwijsadviseur bij MijnRapportfolio)
Wil je leerlingen meer eigenaar maken van hun complete (talent)ontwikkeling en ouders daar ook goed bij betrekken? Tijdens deze sessie leer je hoe MijnRapportfolio hierbij kan ondersteunen. Dit is een combinatie van een online rapport en portfolio. Leerlingen kiezen wat zij opslaan in hun portfolio en laten het werk zelf aan de leerkracht en ouders zien. Zo komt de complete (talent)ontwikkeling van het kind in beeld én wordt de dynamiek tussen leerling, leerkracht en ouders sterker.
Sander Kats (trainer computervaardigheden in het onderwijs)
Bij Adobe denk je misschien aan lastige programma’s zoals Photoshop en Acrobat. Maar wist je dat ook basisschoolleerlingen laagdrempelig aan de slag kunnen met Adobe? Namelijk met Adobe Express! Dit is een gratis toepassing waarmee leerlingen zelf of samen met klasgenoten visuele verhalen vertellen in de vorm van video's, posters, webpagina's of collages. Geef hen bijvoorbeeld de opdracht om een boekverslag of spreekbeurt te maken in videovorm. Of ga samen fotoshoppen, waardoor leerlingen inzien dat niet alles op social media altijd de realiteit is. Sander geeft je allerlei voorbeelden die je zelf kan toepassen in de les!
Marien Zonnenberg (leerkracht en Microsoft 365 trainer)
Hoe voelen jouw leerlingen zich vandaag? Zitten zij lekker in hun vel? De app Reflect in Teams biedt een veilige omgeving waarmee je hier meer inzicht in krijgt. Met behulp van emotiewoorden proberen leerlingen hun gevoelens te benoemen en met jou te delen. Het Gevoelsmonster maakt deze reflectie nog leuker. Dit vriendelijke monster helpt hen bij het kiezen van een emotie. En op die manier ook bij het opbouwen van de emotionele woordenschat. De app biedt ook mogelijkheden om het mentale welzijn te verbeteren, zoals ademhalingsoefeningen. Maak tijdens deze sessie kennis met alle mogelijkheden van Reflect!
Derek Tigges (WizeNoze) en gebruiker
Leerlingen zoeken vaak online naar informatie. Dan is het belangrijk om hen een veilige omgeving te bieden. Er is ontzettend veel informatie te vinden en vaak is het lastig te beoordelen welke informatie betrouwbaar is. Web for Classrooms is een kindvriendelijke zoekmachine die leerlingen ondersteunt bij het vinden van veilige, betrouwbare informatie. De zoekmachine helpt bij het formuleren van de zoekvraag en toont alleen geschikte informatie van betrouwbare bronnen, afgestemd op het leesniveau van de leerling. Tijdens deze sessie leer je hoe je met Web for Classrooms leerlingen op een verantwoorde manier laat kennismaken met het internet!
Emily Jacometti (co-founder HackShield)
Leerlingen online veilig leren bewegen: dit wordt een steeds belangrijkere en grotere uitdaging. Denk maar aan alle oplichting via phishingmails, whatsappfraude en wachtwoorden die gestolen worden. Hoe maak je leerlingen bewust van deze cyberrisico’s? Het gratis spel HackShield stimuleert leerlingen om het heft in eigen hand te nemen. Zij doen op een leuke, interactieve manier kennis op en raken gemotiveerd om zichzelf én hun omgeving te beschermen tegen online criminaliteit. Ontdek hoe HackShield jou als leerkracht alle benodigde informatie geeft om goede en leuke lessen te geven die zorgen voor enthousiasme in de klas!
Gaetan Verbeke (Plandisc)
Vakanties, studiedagen, oudergesprekken, vergaderingen en de begrotingscyclus; alles moet worden gepland. Elk jaar weer opnieuw! Ben jij verantwoordelijk voor het opstellen van een jaarkalender? Dan is er goede afstemming nodig om alle activiteiten op de juiste manier te plannen. Ook wil je graag dat collega’s gemakkelijk samen kunnen werken in de planning en het overzicht behouden. Met de cirkelvormige kalender Plandisc maak je alle bijeenkomsten en processen in één oogopslag zichtbaar voor iedereen. Zo hoeft niemand meer op zoek te gaan in allerlei verschillende systemen. Tijdens de sessie maak je kennis met de mogelijkheden en zie je een voorbeeld Plandisc.
Marien Zonnenberg (leerkracht en Microsoft 365 trainer)
Ken jij de Leesvoortgangsmodule in Teams al? Leerlingen lezen dan een tekst hardop voor en krijgen via Teams hier feedback op. En met behulp van de Leescoach kunnen zij extra oefenen met vijf woorden die ze het moeilijkst vonden. Dat kan met verschillende hulpmiddelen: de uitspraak nog eens beluisteren, het woord in lettergrepen opdelen of een afbeelding van het woord bekijken. Als leerkracht zie je precies hoe vaak de leerling met het woord heeft geoefend én hoe goed dat ging. Zo kun je de voortgang goed bijhouden. Marien laat het allemaal zien tijdens deze sessie.
Maurits Knoppert (Microsoft 365 trainer)
Ook in deze tijd kun je Teams nog steeds goed inzetten om samen te werken met leerlingen. Denk aan een leerling die snel een vraag wil stellen of een leerling die thuiszit maar die je graag even wil zien. Daarnaast is Teams een handig middel voor opdrachten. Je deelt een opdracht in één keer uit en leerlingen leveren het ook gemakkelijk weer in. En deze functie wordt nog steeds uitgebreid! Tijdens de sessie komen allerlei nieuwe mogelijkheden binnen Teams voorbij, zelfs tot aan het voorlezen van (buitenlandse) teksten om de taalvaardigheid van de klas te toetsen.
Joyce van Kasteren (leerkracht en vlogger)
Ben jij op zoek naar optimale betrokkenheid in je groep? Wil je alle leerlingen goed laten meedoen met de les en zicht krijgen op hun niveau? Kinderen spelenderwijs laten oefenen met oude en nieuwe stof? Het kan allemaal met Lumio! Dit is een programma waarmee je interactieve elementen toevoegt aan de les. Lumio bestaat uit verschillende formats die je helemaal zelf invult. Ook kun je elementen en spelletjes toevoegen aan je eigen bestaande lessen of presentaties. Tijdens deze sessie neemt Joyce je mee in de mogelijkheden binnen Lumio, maar laat zij ook praktisch zien hoe jij zelf aan de slag kunt gaan!
Jeroen Strijbosch (Microsoft)
Artificial intelligence (AI) is de laatste tijd veel in het nieuws. Met behulp van AI kunnen apparaten en systemen mensachtige vaardigheden vertonen. Dat biedt ook kansen om het basisonderwijs te vernieuwen, personaliseren en optimaliseren. Ben je jij benieuwd wat AI jou kan bieden? Tijdens deze sessie krijg je praktische tips en voorbeelden hoe je AI kan gebruiken in je lessen. Zo maak je het leren leuker en uitdagender! Ook kom je te weten hoe je je leerlingen kunt voorbereiden op een toekomst waarin AI een grote rol speelt.
Anne Broerse (onderwijsadviseur en gebruiker)
Werkstukken en presentaties maken met PowerPoint, bestanden opslaan in Google Drive en informatie vinden via een zoekmachine. Allemaal essentiële vaardigheden die leerlingen nodig hebben voor hun digitale toekomst! De leskaarten van Leerlijnen ICT-basisvaardigheden zijn een waardevol hulpmiddel om dit soort competenties te stimuleren. Laat je inspireren door verschillende voorbeeldkaarten en zie hoe je met deze kaarten werkt aan de digitale geletterdheid van leerlingen én jezelf.