Achter de schermen

Scholen testen nieuw besturingssysteem Windows 11 SE

Windows 11 SE is een cloud-first besturingssysteem, speciaal ontwikkeld voor het onderwijs. Het is ontstaan vanuit Windows 11, maar bevat minder functionaliteiten en apps. Hierdoor is het een veel lichter besturingssysteem dat op voordelige apparaten kan draaien. Verschillende basisscholen mochten in het afgelopen jaar Windows 11 SE zelf uittesten. Zij delen graag hun ervaringen!

BIC’er Martin Meinders (Stichting PRO8), BIC’er Paul Koning (Stichting Kans & Kleur) en directeur Maikel Beumer (Heilig Hartschool, Stichting Kans & Kleur), lichten de pilot met Windows 11 SE toe. Stichting PRO8 ontving voor de pilot Lenovo laptops, Dell laptops en de Surface laptop SE. Stichting Kans & Kleur ontving Lenovo laptops en Dell laptops.

Vergelijking van apparaten

De mogelijkheid om verschillende apparaten voor het onderwijs te vergelijken was voor Stichting PRO8 een aanleiding om mee te doen met de pilot. Martin Meinders: “Wij hebben 1500 Chromebooks, 500 iPads en 500 Windows-apparaten. De Chromebooks gebruiken wij echter alleen als browser. Om die reden willen wij graag van de Chromebooks af en alleen met Windows-apparaten werken. We hebben daarbij de wens om de apparaten zoveel mogelijk vanuit één omgeving te beheren. Daarnaast zijn Windows-apparaten goed te beheren. Hierbij is dataveiligheid een belangrijk facet. Windows 11 SE voldoet op papier aan onze eisen en wensen. Daarom wilden we het graag uitproberen.”

Ook Stichting Kans & Kleur vond het interessant om te kijken hoe de apparaten met Windows 11 SE voor hun scholen werken. Maikel Beumer: “Wij hebben er ooit voor gekozen om alleen met Microsoft te werken, en dus geen Google-producten zoals een Chromebook te gebruiken. Daarom wilden wij graag apparaten uitproberen die ook voldoen en goedkoper zijn.” Paul Koning vult hem aan: “Het is fijn om als voorloper te weten wat voor nieuwe producten er op de markt komen. Bovendien houden wij altijd goed in de gaten wat er op de markt aan hardware beschikbaar is, omdat wij de scholen adviseren over de aanschaf van hardware. Welke eventuele (goedkopere) alternatieven zijn er? Kunnen we voor hetzelfde geld meer apparaten aanschaffen?”

Compleet en persoonlijk

Tijdens de pilot bleek al snel, zowel bij Stichting PRO8 als bij Stichting Kans & Kleur, dat de geleverde laptops van Lenovo niet optimaal werkten. Voor een benodigde update moest eerst een beheermedewerker de laptop onder handen nemen, voordat er weer mee gewerkt kon worden. Dit is een groot nadeel in het onderwijs, omdat de les daardoor vertraagt. De problemen bleken echter bij het type laptop van Lenovo te liggen en niet bij de Windows 11 SE configuratie. Het nieuwe besturingssysteem was op de Dell laptops en Surface Laptop SE namelijk wel een groot succes. Deze laptops hadden betere specificatie en deden wat ze moesten doen. Ook de leerlingen van Stichting PRO8 gaven de voorkeur aan het werken op deze laptops ten opzichte van de Chromebooks. Dit had twee redenen, vertelt Martin: “Op de Windows 11 SE laptops is software zoals Office, Minecraft for Education en Teams al voorgeïnstalleerd. Ze zijn dus direct klaar voor gebruik. Ook is het voor de leerling een ‘persoonlijker’ apparaat ten opzichte van de Chromebook, doordat wij op de Chromebook geen gebruik maken van een eigen Google-omgeving. Bij Windows 11 SE blijf je in een eigen omgeving ingelogd en de laptop houdt informatie van de leerling vast.”

Ook Paul en Maikel van Stichting Kans & Kleur noemen de voorgeïnstalleerde software als voordeel van de apparaten met Windows 11 SE. Je zet het apparaat aan, logt in met het schoolaccount en je zit direct in het systeem. Maikel: “Een lerares op onze school wilde wat uitproberen met ICT en op deze apparaten staat bijvoorbeeld al standaard Minecraft geïnstalleerd. Daar kon zij direct mee aan de slag, zonder dat ze dat eerst aan ons moest vragen.”

Beheermogelijkheden

Waar de voorgeïnstalleerde software voor beide onderwijsinstellingen een voordeel was van apparaten met Windows 11 SE, bleken de meningen verdeeld over de beheermogelijkheden. Zo gaven Maikel en Paul van Stichting Kans & Kleur aan dat de beheeropties voor hen een bron van twijfel zijn. Paul: “Wij beheren alle laptops met Windows 11 helemaal zelf vanuit Endpoint. Dat is het beheersysteem van Microsoft. Op de SE laptops zijn er minder mogelijkheden om het apparaat naar eigen wensen aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld niet zelf een programma toevoegen of installeren. Dat moet Microsoft eerst goedkeuren. Op beheergebied gaan wij er dus op achteruit, omdat we zelf minder aan de knoppen kunnen draaien.”

Toekomstvisie

Paul en Maikel van Stichting Kans & Kleur wachten de ontwikkelingen nog even af. Paul: “Het is belangrijk hoe je het ICT-beheer inricht. Op basis daarvan maak je afwegingen. Het hangt er vanaf hoe je erin staat en wat je verwachtingen zijn. Wij wachten voor nu af welke apparaten er op de markt gaan komen. Op het moment dat er een product komt dat net wat scherper geprijsd is, kan het zomaar zijn dat wij het ook aanschaffen.”

Martin van Stichting PRO8 is wel al overtuigd: “De duurdere modellen van de Windows 11 SE apparaten zijn duurder dan de Chromebooks, maar bieden voor ons een significante meerwaarde wanneer ze ook daadwerkelijk hun levensduur van 5 jaar behalen. Ik zou het andere scholen die vanuit een Microsoft-omgeving werken zeker aanbevelen. Daarbij is het uiteraard wel altijd goed om te kijken naar jouw onderwijsbeleid en de technische invulling daarvan.”

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl